Hoppa till sidans innehåll

VM


 

2016 PDGA Professional Disc Golf World Championships

2016 PDGA Pro Worlds

Den 6:e augusti fram till den 13:e augusti pågår VM i discgolf. Tävlingen kommer att gå av stapel i Emporia, KS, USA.
Bålsta FK har 1 representant med i tävlingen. Henrik Bergström är i skrivande stund i USA och tränar inför tävlingen.
Henrik ställer upp i klassen "Master" vilket är för alla som är 40+. I samma klass hittar vi bland annat: Ken Climo som har vunnit VM 12 gånger.

Henrik´s resa och tävling kommer att dokumenteras och läggas ut här på hemsidan. Håll utkik.

Bålsta FK önskar Henrik lycka till!

2016-07-30

Tjena,

Kom efter mycket resande fram till Emporia 03:00, då hade resan pågått i närmare 30 timmar. Dock är vårt bagage någon annansrans i USA.

Efter några timmars sömn gav jag och caddien oss ut på jakt efter några av alla fantastiska banor som finns här. Jones Park är en fantastiskt fin park (bilder kommer under resan). Här ligger två banor Jones East och Jones West. Det är bara att konstatera att det här måste var discgolfens paradis. Jag sprang på Eric McCabe som hälsade oss hjärtligt välkomna ute på banan.

Kastningen kändes ok, och banan fantastisk! Det kommer bli mycket viktigt att hantera värmen. Det spås 39C senare denna vecka. Vatten, vätskeersättning, och att absolut inte stå i solen mer än absolut nödvändigt. Det känns faktiskt  som att löprundorna i regnjacka varit till nytta, om inte så är jag iaf van att svettas, och svettas gör man här!

Imorgon är planen att spela Jones East på morgonen och Peter Pan Park på kvällen. Fast enligt vissa väderförståsigpåare så ska det bli åskskurar d närmsta dygnet. Sen blir det några dagar med annat innan uppladdningen börjar på riktigt mot slutet av veckan. Det känns som att det var bra att komma hit i tid för att ge kroppen tid att vänja sig vid värmen.

Idag gav vi oss ut för att promenera och kolla in Peter Pan Park mitt på dagen, det var vansinnigt varmt och efter halva banan, 20 minuter senare, var enda lösningen att fly in i en luftkonditionerat bil. Då var det utan discar, bag, vattenflaskor och allt annat som behövs på banan. Efteråt hittade vi till Dynamic Discs butik i Emporia.

Nu ska jag jaga flygbolaget och fråga om de har någon som helst aning om var vårt bagage är.


 

2016-07-31
Spelat banan 2ggr nu. Den är lite lik Järvas Master slinga, men här finns ngt som Järva saknar, vatten. Träffa linjerna, placera utkasten på rätt plats för att ha en chans på birdien. Det finns relativt gott om birdie chanser, men misstagen kostar lätt både ett, två och flera kast. Kastade på morgonen idag, det hade regnat inatt, lite blött och fuktigt men uthärdlig temperatur.

Glada nyheter, enligt vissa uppgifter skall vårt bagage anlända inom kort. Mindre glada nyheter är att jag lyckades förlägga min roller disc igår. Fast jag har en likadan i reserv i bagaget.

Gräset här nyper bra i discarna. Landar inspelet 10 kort så får du vackert putta från 10m. Det är sällsynt att discen glider fram några extra bonusmetrar.
Kastade med Mikael E och Anders P idag. Anders fick griplock (discens släpps för sent, för er som inte kastar) på ett hål där man absolut inte vill ha det och hans favoritdrive landade mitt i vattnet efter en trädstuds. Tror dessvärre han till sist fick tre discar i vattnet, varav bara en gick att rädda. Just det hålet, det långa över vattnet, är mitt personliga favorithål så här långt. Hålet efter är ännu vackrare (med upphöjd korg), men där är det lätt att landa lite för kort och då är putten så mycket jobbigare med den upphöjda korgen. Har också några problemhål på banan, men känner mig säker på att ha detta korrigerat tills det väl är dags om en dryg vecka. Till kvällen är det dags för första inspelsrundan på Peter Pan.
Imorgon lämnar hela vårt gäng Emporia för lite shopping och karusellåkande på några av världens häftigaste bergochdalbanor.
Jag kommer aldrig mer att äta på KFC, hur kan man misshandla mat till att se så oaptitlig ut...

Jones East

 

Micke Edvardsson

 

Anders Pantzer ser besviket hur favorit discen försvinner i vattnet

 2016-08-03


En varm dag på "world of fun" med några galna åk avslutades med en kvällsrunda på Jones E. Vi plockade också upp Martin Ljungberg från ett kraftigt försenat flyg under dagen. Dessutom hann vi med att besöka en disc golf butik i Kansas. Jag slog till på en 171g TeeBird, som flög riktigt bra ikväll. Dessutom en champion boss, som reserv, men den hann aldrig provspelas idag.


Vi fick leta en del discar i det höga gräset som omger flera av hålen, vilket gjorde att vi bara hann kasta 13 hål innan mörkret satte stopp för oss. Eldflugorna blinkade vackert runt oss när vi puttade ut på den 13e korgen på banan.


Haft en hel del känningar i ryggen de senaste dagarna. Caddien fick med lite milt våld loss en krånglande kota och efter bergochdalbaneåkandet verkar det mesta skramlat till o hamnat som det ska.

Efter den ganska intensiva starten i värmen här med mycket kastande, upptäckte jag några blåsor i kasthanden, men de är borta nu.

Imorgon drar gänget tidigt för att provspela Peter Pan i lugn och ro och förhoppningsvis innan tokhettan sätter in.

Idag försvann ingen disc i något vattenhål och även de mest gömda discarna hittades till slut i höggräset. Så en bra dag för camp sweden!

 

 
Anders P trycker iväg en pärla över långa vattenhålet som slukat en del av hans favoritdiscar. Tur att det finns butiker att shoppa nytt i.


Micke E drar iväg inspelet på hål 7, som dessvärre slukades av det höga gräset som omger korgen. Lyckligtvis återförenades Micke och hans disc eftet mycket letande..

Högt gräst ner mot korgen på hål 8. Lätt att ta det här hålet för givet då det är nedför, men är man inte bestämd på tee så landar discen gärna kort. Jag hade 3 av 4 innanför cirkeln ikväll, vilket är betydligt bättre än tidigare rundor.

 

2016-08-04

Vi började dagen med en runda i Peter Pan park. Det kändes betydligt bättre den här gången, trotts att caddien tog sovmorgon. Det var lite vind så jag drog på för fullt med lite bossen och lyckades nå flera av korgarna som tidigare känts väldigt avlägsna.

Det börjar ramla in fler och fler spelare, vilket märks på banorna. På Peter Pan stödde vi på göteborgarna med Christer Köler, som slog mig i särspel om bronsmedaljen på SM i Örebro. De såg ungefär lika svettiga ut som vi kände oss trots att klockan var före 9 på morgonen. Ett passande uttryck myntades under dagen "-det är äckelvarmt!". Än så länge funkar det, men det går 3-4 liter på en runda och då känner man sig helt uttorkad.

Peter Pan har några hål som ligger runt en damm. Hål 11 är ett av dessa, här står korgen på en udde som sticker ut i vattnet, vilket gör att det är 2-3meter till vatten både kort och långt om korg. Här får man vackert smyga fram en putter för ett så bra läge som möjligt. Sen är det känsla som gäller på inspelet. Än så länge har jag lyckats hålla discarna torra på just det hålet. 

Mikael E fick låna fiskeredskap av några lokala fiskare för att återfå sin dyrgrip.

Hålet efter spelas också över vatten, men med ett betydligt längre placeringskast. Missar man det, så är inspelet svårt och ibland omöjligt. Idag studsade aviaren ner i vattnet här, men som tur var låg den lätt åtkomlig...phew.

Efter Peter Pan tog vi picnic på Jones East (se bild). Innan vi gick ut på ett varv i den riktiga värmen mitt på dagen. Efter 6 uppvärmingsputtar sprutade svetten. Rundan kändes helt ok, har hittat rätt disc på de flesta hålen. Sista hålet för dagen blev hål 9 som är lurigt. Naturligtvis skulle jag bara pröva ett sista kast med förstadrivern också, och vips så försvann den i höggräset. Hela gänget ställde upp och letade länge, precis när alla utom undertecknad gett upp i värmen hittade jag även den till sist. Stor eloge till alla som trots olidlig hetta hjälpte till att leta!


 

Discgolf på golfbanor är sådär, åtminstone här i Emporia. Banan är brutal och skoningslös. Caddien fick värmeslag efter 10 spelade. Jag och Sockipantz tömde de sista energidepåerna för att överhuvudtaget ta oss runt. Nu säger till och med vädersnubbarna att det råder extrem hetta. Vi lirade den absolut tyngsta banan i +40, det var...lite småjobbigt.
Enligt vädersnubbarna ska det bli några grader svalare i helgen för att hettan sen ska återkomma lagom till tävlingsstart (tisdag). Det gick åt 6 liter vatten på rundan!

Rundan avslutas med ett monstruöst par 4, där drajven måste bära cirka 90m över vatten, sen är det bara 150 meter uppför kvar...suck. Tror att min egen och många andras prestation kommer att vara avhängigt hur det går på den här banan. O.B. gränserna är i spel på varenda hål. Vi (master) spelar country club den andra tävlingsdagen, onsdag.

2016-08-05

Idag blev det äntligen regn och lite svalka i den extrema hettan. Gick ett varv i lugn och ro med caddien på Peter Pan. Det kändes riktigt bra, gick runt på 51 efter en o.b. 4a på 18. Var nära en bio (basket in one) på 17. Känns som att jag fått bra kläm på 2 av 3 banor. Nu är det bara country cluben som känns lite knepig, men den spelar vi imorgon igen. Passade på att se nya Bourne på biografen som ligger granne med boendet.

2016-08-06

Country club
Idag fick vi ett nytt tillfälle att spela in oss på country clubens (gold course). Idag och fram till VM är det halva priset ($5) för en runda. Vädret har slagit om rejält, vi gick ut i uppehållsväder, men efter cirka 10 spelade kom regnet. Caddien stannade inne och kollade OS. Idag fick gänget sällskap av Jessika Edvardsson på rundan. Vi kunde återigen konstatera att den här banan är det väldigt lätt att tappa kast på. Det gäller verkligen att välja när det är läge att jaga birdien och när man ska hålla igen och bara spela säkert.

2016-08-07

Incheckad o klar för mitt första VM i discgolf

Idag, söndag, var tanken att ta en vilodag. Jag har fått blåsor under fötterna av ganska intensivt kastande och en hel del promenerande. Plåstrat om med skavsårsplåster och det känns ok. Men så hörde Daniel Runnvik av sig. Det slutade med att jag visade honom runt på Jones East. En stund senare var vi anmälda till mörkergolf med självlysande discar och kedjor. Kan bli intressant.

På rundan gick vi om en hel del folk på banan och vips så var vi ikapp självaste Paul McBeth (regerande och 4-faldig världsmästare). Han hade ett helt entourage med sig som filmade, bar discar osv. Vi tog självklart lite kort på mästaren, här nedan ett av utkasten.

Perfekt utkast ger en enkel 2a!

Ö-hålet på country club


Vi prövade discgolf (pargolf) i mörkret igår. Korgarna hade fått en extra uppsättning med självlysande kedjor, som dessutom lystes av små uv-lampor som placerats ut. Det såg lite häftigt ut i mörkret faktiskt. Jag lirade med Daniel Runnvik, vi fick 4 discar med lampor, men kunde på de första hålen kasta egna discar, innan det blev kolsvart.
Vi gjorde birdie på 4 av de 5 första sen kom mörkret både bildligt och bokstavligt. Vi stannade på 42 på kast efter 15 hål. Paret som vi gick med stannade på 37 kast och vann, vi missade pengaplats med något kast. Det var en kul grej men inget vi behöver göra ofta. Paret som vi lirade med var tokseriösa och hade en hel vagn full med glowdiscar. Det visade sig att de lirade nattgolf ett par gånger i veckan, och föredrog det framför att kasta i dagsljus.

Ikväll är det spelarmöte och imorgon startar VM!

 

2016-08-09

Det var lite småpirrigt i VM-debuten det måste medges, men ändå inte alls som jag befarat. Gick stabilt första 6, även om jag var nära birdien på både 1, 2 och 3. Sen tre raka birdies följt av stabilt spel, missade birdiechanser på 13 och 14 som jag inte riktigt nått fram på tidigare. Nu var jag framme men låg i buskarna, borde ha satt båda de puttarna. Hade flyt på 18 (mitt problemhål) en ob flagga stoppade ett misslyckat kast från att gå ob. Inspelet stannade 15-16 meter kort men sååå skönt det var att hänga den putten för att rädda par på sista.
Gick 51 på träning för några dar sedan, borde nog ha gått på samma idag. Spelat stabilt, och vet att det är alltid lättare på träning, iaf för mig. Ser ut att vara delad 16e plats än så länge (-4 på rundan). Imorgon kan och kommer mycket att hända. Förhoppningsvis kan jag göra en ny stabil runda. Den vanvettiga kladiga värmen är tillbaka. Det var skönt att gå ut 08:50 innan det blev tokvarmt, imorgon blir det nog senare start (varmare).


Tap in för par (3)


Birdie på 17


Ricky Wysockis utkast på 9an på Jones East, birdie efter en 8meters putt, men han får nog ligga i om han ska stoppa Bettan från ännu en titel. Paul McBeth gick tydligen 13 under par på 13 spelade hål!!!
(Bettan slutade 1:a rundan på -15 och Wysocki på -14, så endast 1 kast skiljer /Martin)

2016-08-10

Fy vilken tung runda. Första OB på hål 2 med 4 centimeter, lite långt inspel och putt kedja ur gav första boogien. Sen ok spel, hängde en 18m putt på 4an för par. Missade inspelet på 7an helt fick lägga fram för boogie nr 2. Sen några fina birdies och allt såg ut att gå riktigt bra till hål 15. Går för korg, missar linjen och får en dubbelboogie som belöning. Räddar par på 16 genom en mirakelputt i stormvindar. Ska spela säkert på 17 i galen vind, skippar 35 meter och landar OB. Spelar fram till en 8meters putt för par som går ljudlöst förbi korgen. Träffar driven på 18, galet svår vind, missar andra kastet men lägger fram tredje för en ny 8 meters för par, men från 8meter går det åt 3 kast. Katastrofala 68 kast totalt!!! (+5)

Känns inget vidare just nu, men Jones East som vi lirar torsdag och fredag bör passa mig bättre än den bedrövligt tråkiga och långa banan som vi lirade idag. VM är bara halvvägs och än kan mycket hända, var nära en BIO idag men det blev förstås en 15 meters returputt som ramlade av korgkanten.

Dagens grupp på Emporia country club

2016-08-11

Idag var det dags för Jones East och revansch från gårdagens pajaserier.
Började som planerat med ett enkelt par, hängde sen 18 meters för birdie på lätta 2an. Missade första larviga 5m putten på hål 3...suck. Stolt över att jag lyckades bitta ihop och hänga tre raka birdies.
Boogie på 9an och sen ny missad 5m på 10an efter en perfekt drajv. Nära BIO på 11an, fick i putten för birdie. På 12an, korta över vattnet med upphöjd korg, fick jag en riktigt jobbig putt, 14 meters i vinden. Sa till caddien att "den här fegar jag på"...det var inte aktuellt enligt caddien. "Kan McBeth så kan du" sa caddien och så skönt det var när den trilla i. Bommade birdie på 15, 17 och 18. Så det känns som jag lämnat 6-7 kast helt i onödan, men 56 (Par 61) är väl ändå en hyfsad runda. Nu gäller det att göra lika eller bättre imorgon för att få lira på lördag!
Håll tummarna!


2016-08-12

Igår var det 43C som varmast, inatt kom regnet. Himmeln var kolsvart och det blixtrade minst en gång i sekunden. Det gjorde att det var lite mer lagom varmt idag. Gick ut 12:00, och allt kändes bra. Birdie på 2an igen och på 5an. Missade inspelet på 6an grovt, ob och boogie. Sen birdie på 7an och par på 8an. Sen var det dags för dagens andra väntan. Trädstuds på drajven ändrade discens riktning lite och så låg den 10 centimeter utanför. Låg rätt ok och kunde trycka på för fullt ner mot 9ans korg. Något kort och ny trädträff och en galen studs för nästa disc 10 centimeter ob. Halvdåligt inspel ger ändå en 10 meters putt från bakom ett träd, missar putten och tar en trippelboogie!

Nytt fantastiskt kast på 10an men kedja ur idag igen...suck. Sen tre raka fina birdies. Jobbig avslutning med 4 kast både på 17 och 18. Stannade trots 3 ob på -1 på rundan. Tungt att gå hem utan att veta om det skulle räcka till semifinal. Fast det ser det minsann ut att ha gjort med en delad 24e plats!
YEEEEEEHAAAaa!!!

 

2016-08-13

Semifinal
Så grymt skönt det var att få gå upp tidigt och spela semifinal idag! Fantastisk grupp med kanonstämning hela varvet.
Vi startade med underbara korthålet 17, där det "bara" är att smeka fram en midrange. Jag började med en 4a och alla andra i gruppen la i sina 2or. Tung start, men skam den som ger sig. Tog väldigt många fina birdies sen, missade någon, men gick runt på 53 och vann med det gruppen! Klättrade till en delad 21a plats. Nu ska vi ta en dusch och dra iväg för att kolla finalerna.

STORT grattis till Henrik för en fin 21 plats på WM från hela Bålsta FK

Uppdaterad: 24 APR 2017 10:14 Skribent: Martin Morén
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Bålsta FK - Frisbee
Anders Mikkola, Skymningsvägen 8
74638 Bålsta

Besöksadress:
Viby skogen
74637 Bålsta

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: balstafrisbee@gmail....