Hoppa till sidans innehåll

SM i Gävle, fortsättning och final

08 AUG 2010 20:22
Under lördagen fortsatte kampen i Svenska mästerskapen i discgolf. Lördagens två rundor bjöd spelare och publik på ny bansträckning med fem nya hål samt massor av jordgetingar och ormar!
  • Uppdaterad: 15 MAJ 2012 20:44

Tidig start

Klockan 07:30 löjd signalhornet för start av tredje rundan för de som befann sig i första pool. Gräset var daggvått, och solen gjorde tappra försök att bryta igenom molnen.

På hål 18 startade Henrik Bergström tillsammans med en f.d. svensk mästare Peter Wikström. Alla i gruppen kastar det korta hålet över ån och ligger 3-6 meter från korg, men säg den glädje som varar. Peter puttar i korgkant och rullar nästan tillbaks ner i ån, nu är putten helt plötsligt 15 meter och träffar återigen i korgkant och... ja den rullar IGEN! Nu lägger den sig så illa att det är bara att lägga fram den under korg från 7-8 meter för att sen lägga i det femte kastet. Henrik lyckades dock med visst darr på putten starta rundan med en 2a.

Ettriga jordgetingar och ormar

Så var det dags för nya hål. Drygt 200 meter snett uppför kullen med en rejäl höjdskillnad. Jordegetingarna surrade lite överallt längs med dessa nyanlagda hål, och många av spelarna berättade om ormobservationer i detta område.

Henrik fick till en fullträff på driven som följs av ett snudd på perfekt andra kast, och putt från 15 meter för en trea på ett riktigt knepigt hål. Korgplacering och puttspöken gjorde att försöket närmast får kallas för en "mjölkning" som stannade och la sig under korg. Fyra kast skulle dock visa sig vara ett helt ok på detta hål (rundan efter räddades en 6a med en 20 meters putt på samma hål).

Ordförande i bråk

Björn Nyman som inlett tävlingen storstilat hade förhoppningar om att fortsätta på den inslagna vägen. Tyvärr vílle frisbeegudarna bråka lite med vår ordförande.

Under lördagen tycktes varje liten gren vilja honom ont, studsade han till mot ett träd så studsade discen utan undantag till snudd på hopplösa lägen. Riktigt elaka var frisbeegudarna på hål 24 (utförshål), som är ett 180 meters hål med utkastet allra längst upp på toppen av kullen.

Björn valde att inte kasta i den tänkta gatan utan laddade på en rejäl drive över alla 20 meter höga träd, en metod som många kastare använde sig av på detta hål. Iväg for discen men tillbaka kom den aldrig, trots letande av medspelare och funktionärer var discen som uppslukad, kanske var det frisbeegudarna som krävde sitt offer. Resultatet blev "lost-disc", promenad uppför hela den branta backen till utkastet, ett nytt utkast och ett pliktkast på scorekortet.

Vidare till final

Våra spelare höll åtminstone ihop spelet under lördagen och såg båda två till att ta sig till söndagens finalspel. På finalrundan gick Björn runt på 59 kast och Henrik stannade efter en del besvär på 54 kast.

Vi på webred. såg en Henrik som stundtals spelade bländande, och stundtals mindre bländande. Som när han på hål 5 la sig mot pinnen på ett 120 meters hål. På hål 9 och 10 som är ungefär samma längd, kastade han fram sig till korg men missade mycket enkla puttar från 5-6 meter.

Grattis Markus, Peter och Birgitta!

Tävlingen vanns till slut av Markus Källström (som hade hemmabana) före Jesper Lundmark. Tredje platsen knep Anders Swärdh efter att Christian Sandström tappat rejält på finalvarvet och också han gjort en 59 runda.

I Master vann Peter Bygde och i damklassen segrade föga överraskande Birgitta Lagerholm.

Segerkyss

Ni som följde rapporteringen från Skellefteå vet att Birgitta förälskade sig i webreds. egen vakthund. Kärlekssagan fortsatte i Gävle, och när Birgitta återigen kunde titulera sig svensk mästarinna så passade vår egen vakthund på att slita sig loss och dela ut den första segerkyssen.

Skribent: Susann Bergström

Postadress:
Bålsta FK - Frisbee
Anders Mikkola, Skymningsvägen 8
74638 Bålsta

Besöksadress:
Viby skogen
74637 Bålsta

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: balstafrisbee@gmail....